Annekskirkegården

Havdrups skjulte have

Når man kører fra stationsbyen mod Gl. Havdrup, kommer man forbi en lille indhegnet have på højre side af vejen.

Med høje træer og en smedejernslåge med to murstenssøjler er denne lille - og for mange - ret ukendte del af Havdrup Kirkes kirkegård nem at få øje på. 

Man er velkommen til at stoppe op og gå en tur. 

I 1917 blev kirkegården ved kirken for lille til alle de mennesker, der bukkede under for den spanske syge. Kirken måtte derfor købe et lille stykke jord og udvide kirkegården. Det blev til Annekskirkegården.

Havdrups lille naturkirkegård

Havdrup Kirke har en lille naturkirkegård, kaldet Annekskirkegården. Her blev ofrene for den spanske syge i 1918 begravet.

Ikke mange er klar over, at Annekskirkegården stadig er i brug, men man kan blive kistebegravet eller få sin urne nedsat der, hvis man ønsker det.

Menighedsrådet har valgt at lade denne afdeling være mere vild end resten af kirkegården.

På Annekskirkegården gror græsset højt, og der er ingen markeringer med hække omkring gravstederne. Kun gravstenene viser, hvor de døde ligger.

Her kan man ikke plante noget, kun lægge en buket blomster ved stenen, med det duvende græs rundt om.

Japanske kirsebærtræer

I 2016 blev 16 japanske kirsebærtræer sat i jorden på Annekskirkegården. Træerne er plantet i en kors-allé, som hvert forår står med lyserøde blomster.


I 2017 blev lågen og pillerne renoveret, og der blev købt bænke, så man kan sætte sig derind på sin gå- eller cykeltur, og lade roen sænke sig.

Havdrup-to-see

I denne guide til dit lokalområde, kan du finde interessante oplysninger om Annekskirkegården og mange flere steder i Havdrup og i hele Solrød Kommune. Se fx nr. 40 ved klik på knap nedenfor.

Kilde: Top-100-Solrød af journalist i DR Marco de los Reyes.

Top-100-billede fra guide Top-100-solrød